Η ιστορία της IQAir®


Το 1963, ο  Manfred και ο αδερφός του Klaus παρουσιάζουν ένα υποτυπώδες φίλτρο για οικιακή χρήση στη Γερμανία. Το απλό, αυτό φίλτρο αποτελείται από υλικό διήθησης που προσαρμόζεται με μικρούς μαγνήτες στην εξαγωγή των φούρνων, που τότε χρησιμοποιούσαν κάρβουνο ως καύσιμη ύλη. Καθώς περνάει κρύος αέρας μέσα από τον φούρνο, θερμαίνεται και περνάει μέσα από το φίλτρο όπου παγιδεύεται η σκόνη. Είναι το πρώτο σύστημα καθαρισμού αέρα με οικιακή εφαρμογή. Το προϊόν, αρχικά πωλούταν υποσχόμενο πως θα βοηθήσει στην μείωση της μαύρης σκόνης που μάζευαν οι τοίχοι, ειδικά πίσω από τους φούρνους. Σύντομα όμως, ο Manfred που υπέφερε από άσθμα εκ γενετής, παρατήρησε πως το φίλτρο μείωσε τα συμπτώματα του, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Με την πάροδο του χρόνου πολλοί κάτοχοι του φίλτρου τους, ανέφεραν πως συμπτώματα αλλεργιών και άσθματος απαλύνθηκαν.

Ο ιδρυτής Klauss Hammes (κέντρο) και γιοί.

Ο ιδρυτής Klauss Hammes (κέντρο) και γιοί.

Ο Klaus, μηχανολόγος-μηχανικός κατ' επάγγελμα, συνεχίζει το 60 και το 70 να τροποποιεί το φίλτρο και για άλλες συσκευές θέρμανσης με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ύστερα από ένα καρδιακό επεισόδιο, ο Manfred απεβίωσε το 1981. Ο  Klaus, ψάχνοντας για μία κατάλληλη τοποθεσία να αναπτύξει την εταιρία, μετεγκαθίσταται στην Ελβετία. Εκεί ξεκινάει η διεθνής επέκταση στο υπόλοιπο της Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία, ο Frank Hammes, γιος του Klaus, αποφασίζει να συμμετάσχει στην οικογενειακή επιχείρηση. Έχοντας ζήσει με καθαρισμό αέρα όλη του τη ζωή, συμμερίζεται το πάθος του πατέρα του για καθαρό αέρα. Μετά την επιτυχή προώθηση ενός φίλτρου καμπίνας για τα αυτοκίνητα της Mercedes – Benz στη Βόρειο Αμερική, ο Frank στρέφει την προσοχή του στα συστήματα καθαρισμού αέρα με ανεμιστήρα. Αυτό που παρατήρησε είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ οικιακών συσκευών καθαρισμού αέρα και των μεγάλων βιομηχανικών συστημάτων. Εκτός του ότι τα βιομηχανικά συστήματα είναι μεγάλα και ακριβά, είναι επίσης και πολύ αποτελεσματικά. Οι μικρότερου μεγέθους οικιακής χρήσης συσκευές, από την άλλη ήταν μη αποδοτικές. Η απόφαση πάρθηκε το 1994, να δημιουργήσει ένα νέο είδος συστημάτων καθαρισμού αέρα. Θα έπαιρνε στον Frank και σε μια ομάδα αφοσιωμένων μηχανικών τέσσερα χρόνια εντατικής έρευνας και μελέτης για να φτιάξουν την πιο αποτελεσματική, μη βιομηχανική, σειρά συστημάτων καθαρισμού αέρα του κόσμου.

Την άνοιξη του 1998, το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα της IQAir® βγαίνει από την γραμμή παραγωγής στην Ελβετία. Αρχικά διαθέσιμο μόνο στην Ευρώπη, το HealthPro® 250 κατακτά την πρώτη του μεγάλη αναγνώριση τον Σεπτέμβρη του 1998. Το Stiftung Warentest, ο μεγαλύτερος οργανισμός δοκιμών προϊόντων της Ευρώπης ανακοινώνει πως το HealthPro® 250 ξεπερνάει όλον τον ανταγωνισμό σε ένα από τα πιο εκτενή τεστ για συσκευές καθαρισμού αέρα που έγινε ποτέ.

Το 2000, το συστήματα καθαρισμού αέρα της IQAir® γίνονται διαθέσιμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφοντας άμεσα επιτυχία σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα.

Το 2001, ο δεύτερος γιος του Klaus Hammes, Jens, συμμετέχει στην οικογενειακή επιχείρηση και βοηθάει με την ανάπτυξη της IQAir® στην Ασία.

Το 2002, η IQAir® γίνεται η πρώτη και μοναδική εταιρία που λαμβάνει πιστοποίηση H12/13 για τα  HyperHEPA® φίλτρα της, συνήθως διαθέσιμα μόνο σε νοσοκομειακές συσκευές καθαρισμού αέρα για αποστειρωμένους θαλάμους, αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Η ιστορία της IQAir®: 50+ χρόνια καινοτομίας


Τον Φεβρουάριο του 2003, εφημερίδες αναφέρουν την ραγδαία εξάπλωση μιας φοβερής ασθένειας. Ονομάζεται Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικού, η αλλιώς SARS, μια ευκόλως μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από έναν νέο ιό για τον οποίο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη θεραπεία. Η Αρχή Νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Hospital Authority ή HKHA) ξεκινάει αυστηρό έλεγχο ώστε να αξιολογήσει επίδοση και καταλληλότητα συσκευών καθαρισμού αέρα εσωτερικών χώρων, για τον ιό αυτό. Τα αποτελέσματα που πήραν, γρήγορα πιστοποίησαν πως τα περισσότερα μηχανήματα δεν είναι ικανά να αφαιρέσουν τον ιό από τον αέρα. Μετά από βδομάδες δοκιμών και εγκαταστάσεων πολλών συστημάτων η HKHA επιλέγει την IQAir® ως την καλύτερη λύση για τον καθαρισμό του αέρα σε νοσοκομειακά δωμάτια με την ύπαρξη ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS. Η IQAir® συμφωνεί να παρέχει συστήματα της σε περισσότερα από 150 νοσοκομεία και κλινικές στο Χονγκ Κονγκ μπαίνοντας στη μάχη ενάντια της εξάπλωσης του ιού.

Το 2004, η IQAir® επιλέγεται από την Αμερικανική Πνευμονολογική Ένωση (American Lung Association) ως εκπαιδευτικός συνεργάτης με σκοπό την δημόσια ενημέρωση σε θέματα ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρων. Μία από τις πρώτες εκπαιδευτικές καμπάνιες ενημερώνει για τα προβλήματα που προκύπτουν από ιονιστές που παράγουν όζον.

Με την πάροδο του έτους 2004, αρκετοί οργανισμοί ελέγχου και αξιολογήσεων προϊόντων εκδίδουν αποτελέσματα αναγνωρίζοντας την υπεροχή των συστημάτων καθαρισμού αέρα της IQAir®. Οι συσκευές της IQAir® καταλαμβάνουν τις κορυφαίες βαθμολογήσεις από τα περιοδικά Consumers Digest, Reviewboard και τις κοινότητες Allergy Buyers' Club και Consumer Search.

Το καλοκαίρι του 2004, πλησίασαν την IQAir® οι παραγωγοί της διακεκριμένης τηλεοπτικής σειράς του Αμερικανικού ABC, "Extreme Makeover: Home Edition". Ήθελαν να βοηθήσει η IQAir® στην κατασκευή του πιο υγιεινού σπιτιού στην Αμερική για την οικογένεια ενός κοριτσιού που είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. Το έργο αυτό γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές και τιμάται μετέπειτα από την Αμερικανική Πνευμονολογική Ένωση (American Lung Association). Βάζει έτσι τις βάσεις για μια σειρά επεισοδίων, όπου η IQAir® προσφέρει κορυφαίο καθαρισμό αέρα για οικογένειες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το φθινόπωρο του 2004 ο Frank Hammes στρέφει την ομάδα έρευνας και εξέλιξης της IQAir® σε φίλτρα κλιβάνων και σε συστήματα καθαρισμού αέρα για όλο το σπίτι. Παρομοίως, με την εμπειρία του 10 χρόνια πριν, για τα συστήματα καθαρισμού αέρα δωματίων, βρίσκει ότι τα διαθέσιμα στην αγορά συστήματα για όλο το σπίτι, δεν καλύπτουν τις ανάγκες ανθρώπων με άσθμα και αλλεργίες.


07_loΤον Δεκέμβριο του 2005
η IQAir® παρουσιάζει την πολύ-αναμενόμενη σειρά συστημάτων καθαρισμού αέρα για όλο το σπίτι. Τα συστήματα αυτά ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο την απόδοση φίλτρων κλιβάνων και σπιτιού. Το Perfect 16 γίνεται το πρώτο σύστημα καθαρισμού αέρα για όλο το σπίτι που λαμβάνει την διάκριση MERV16.

Σήμερα ο ιδρυτής της IQAir®, Klaus Hammes, έχει αποσυρθεί αλλά παραμένει σαν σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση που διευθύνεται από τους δύο γιους του, Frank και Jens. Ο Frank ασχολείται με το εργοστάσιο στην Ελβετία, όπου επιβλέπει την παραγωγή καθώς επίσης και με το marketing της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Jens συνεχίζει να ηγείται του τμήματος πωλήσεων στην Ευρώπη και την Ασία.